Ton en Thea worden steeds zelfstandiger

Ton en Thea zijn al 36 jaar gelukkig getrouwd. Samen geven ze hun leven een dikke 9. Dat cijfer lag een jaar of 4 geleden een stuk lager. De 59-jarige Ton lag behoorlijk overhoop met zijn administratie en financiën. Daarnaast had hij gezondheidsklachten die hij liet versloffen. Daar kwam allemaal verandering in toen hij begeleider Ron leerde kennen.

 

Thea (60) krijgt al langer ondersteuning van ASVZ; één van de partners van ZorgSamen MVS. “Mijn begeleidster zag Ton worstelen met de post”, zegt Thea. “We krijgen zoveel ingewikkelde brieven binnen van instanties. Ton wil ze graag zelf afhandelen, maar hij krijgt het niet voor elkaar. Dat frustreert hem. Bovendien heeft hij een beetje een gat in z’n hand. Daardoor ging het niet goed met ons budget en dat zorgde voor onrust bij ons thuis.”


Meteen een klik

De begeleider van Thea adviseerde Ton om op zoek te gaan naar passende ondersteuning voor hemzelf. Ook al had hij daar geen zin in, toch begreep hij dat het verstandig was. Op een dag ging hij naar een kookclub voor mensen in de wijk. Die kookclub werd georganiseerd door ASVZ. Daar liep hij begeleider Ron tegen het lijf. “We hadden meteen een klik”, zegt Ton. “We konden makkelijk praten over van alles. Ik zag Ron wel zitten als mijn begeleider.”


Zelf doen

Ton en Ron namen rustig de tijd om samen eerst wat vertrouwen op te bouwen. Niet veel later schreven ze de eerste doelen voor Ton op papier. Eén daarvan was: omgaan met geld. Ton: “Thea beheert nu ons budget en ik krijg elke maand zakgeld. We hebben duidelijke afspraken gemaakt wat ik daarmee doe. Dat werkt goed. Ik maak steeds betere keuzes.” Er zijn nog meer doelen opgeschreven. Zo wilde Ton af van de stress op zijn werk. Nadat hij het bespreekbaar heeft gemaakt met zijn leidinggevende, heeft hij nu veel meer rust. “Ik pak mijn doelen zoveel mogelijk zelf op. En als het nodig is, ondersteunt Ron me daarbij.”


Niet meer bang voor de tandarts

Ook op medisch gebied heeft Ton een doel bereikt. Hij had zijn gebit 30 jaar verwaarloosd. “Ik was doodsbang om naar de tandarts te gaan”, zegt Ton. “Ron maakte voor mij een afspraak bij een ‘extreme angst tandarts’. Hij ging mee naar de eerste paar afspraken. Dat was maar goed ook. Anders was ik zo de wachtkamer uitgelopen.” Inmiddels is Ton niet meer zo bang. Hij maakt zelf z’n afspraken en gaat alleen naar de tandarts. “Ik voel me stukken beter.”


Volledige zelfstandigheid

Ton en Thea hebben hun huishouden goed op orde. Thea opent de post en bij de administratie krijgt ze hulp uit haar eigen netwerk. Ton is goed op weg met zijn doelen en dat geeft hem rust. Zowel op z’n werk als privé. “Ambulant wonen bevalt ons uitstekend”, zegt Thea trots. Stap voor stap wordt het stel steeds zelfstandiger. “Maar voorlopig ben ik nog niet van Ron af. En dat wil ik ook helemaal niet”, zegt Ton met een tevreden lach. “Ons ultieme doel is: volledige zelfstandigheid. Daarvoor moet ons zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid nog wat groeien. We zijn bezig om van het cijfer 9 een 10 te maken. Geweldig hoe Ron ons daarbij helpt. We doen het samen.”

 

ZorgSamen MVS gebruikt alleen technische en functionele cookies.