Layla voelt zich niet meer alleen

Layla (21) is opgegroeid in Marokko, met traditionele opvattingen over de rol van de vrouw, het huwelijk en opvoeding. Op haar zestiende is Layla naar Schiedam gekomen, waar ze met haar man Ahmed en hun twee jonge kinderen woont. Ze spreekt slecht Nederlands en is volledig afhankelijk van haar man, die overheersend is en alles voor haar bepaalt. Layla komt weinig buiten en heeft alleen contact met een buurvrouw.

 

Aan die buurvrouw geeft ze op een dag aan dat ze gezondheidsklachten heeft en zich niet gelukkig voelt. De buurvrouw maakte zich al langer zorgen over Layla’s thuissituatie en als ze de wijkagent tegenkomt, deelt ze haar zorgen met hem. De wijkagent schakelt hierop het wijkteam in. Na een huisbezoek door het wijkteam krijgt ZorgSamen MVS het verzoek om ondersteuning voor Layla op te zetten.

 

Het eerste contact

Onze trajectcoach Sanne gaat naar de woning van Layla en Ahmed en na enig aandringen mag zij binnenkomen. Ze praten onder andere over de opvoeding van de kinderen; iets waar beide ouders mee blijken te worstelen en waar ze wel wat hulp bij kunnen gebruiken.

 

De ondersteuningsplannen

Sanne komt de volgende dag terug om samen met Ahmed en Layla een ondersteuningsplan te maken, met als doel de ‘opvoedstress’ in het gezin te verminderen.

 

De volgende drie weken zijn er veel begeleidingsmomenten, waar duidelijk wordt dat Layla ook last heeft van de strenge en drukke thuissituatie en het isolement waarin zij daardoor zit. Zij mist sociale contacten, in de buurt, maar ook met haar familie in Marokko.

 

Trajectcoach Sanne maakt ook een eigen ondersteuningsplan voor Layla. De doelen in dat plan zijn: het opbouwen van een steunend netwerk dat past bij Layla, het verhogen van haar eigenwaarde en het bieden van ruimte daartoe door Ahmed.

 

Aan de slag

Er volgt een intensieve periode met ups en downs. Maar het lukt Layla met hulp van haar begeleider en Ahmed om stappen te maken. Ze wordt hulpmoeder op de peuterspeelzaal van haar kinderen. Ook volgt ze in de bibliotheek een computercursus digitale basisvaardigheden. Via Skype en e-mail kan zij nu het contact met haar familie in Marokko herstellen en onderhouden.

 

Ervaringen delen

Layla is blij met de ervaringen die zij heeft opgedaan en ze wil deze delen. Samen met de wijkagent, het wijkteam en Sanne verzorgt zij een avond voor en met Marokkaanse vrouwen met als thema ‘welkom en veilig voelen’.

ZorgSamen MVS gebruikt alleen technische en functionele cookies.