“Dat zij de eerste keren met mij meeging naar de handwerkclub in het buurthuis, was zo fijn! Ik durfde die eerste stap niet alleen te zetten. Nu kom ik er elke week.”

“Dat zij de eerste keren met mij meeging naar de handwerkclub in het buurthuis, was zo fijn! Ik durfde die eerste stap niet alleen te zetten. Nu kom ik er elke week.”

voor mijzelf of voor iemand in mijn omgeving

ZorgSamen MVS is er voor jou

Is meedoen in de samenleving of het organiseren van je huishouden lastig voor jou? Wij staan voor je klaar en helpen je om een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden. ZorgSamen MVS werkt in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen.

Dat doen wij door je weer in je kracht te zetten en door je te helpen om te gaan met de beperking, ziekte, belemmering of uitdaging die je dagelijks ervaart. Samen met jou zoeken wij naar wat wél kan. En bedenken wij oplossingen voor wat niet (meer) kan.

Door de kennis en ervaring die aanwezig is bij de vijf organisaties die samen ZorgSamen MVS vormen, ondersteunen wij je op een manier die past bij wat jij nodig hebt en bij wat jij zelf wilt, kunt en interessant vindt. Dat doen wij zo kort of lang als nodig.

Wij werken zoveel mogelijk samen met jouw familie, vrienden of met andere mensen uit jouw omgeving die kunnen helpen. Zijn die er niet? Dan helpen wij je bij het ontmoeten van mensen in de buurt, zodat jij jouw eigen sociale netwerk opbouwt. Ook betrekken wij organisaties en initiatieven die actief zijn in jouw wijk of buurt. Met elkaar kunnen wij jou persoonlijke hulp-op-maat geven.

Zo kunnen wij jou ondersteunen

Jouw hulpvraag staat bij ons altijd centraal. Samen met een trajectcoach kijk je naar jouw persoonlijke situatie. Op basis van wat jij kan en wat je wil, maken wij een ondersteuningsplan-op-maat.

ZorgSamen MVS biedt onder meer ondersteuning op de volgende gebieden:

Wij kijken samen of het je lukt om goed voor jezelf te zorgen. Denk aan gezond eten, een schoon huis, schone kleding, genoeg bewegen en een goed dag- en nachtritme. Vind je dit lastig? Dan helpen wij je om jouw persoonlijke verzorging (weer) zoveel mogelijk zelf te kunnen doen.

Door middel van gesprekken helpen wij je om jouw gedachten te ordenen en de dingen op een rijtje te zetten. We kijken samen vooral naar wat wél kan, zodat jij het vertrouwen voelt om actief deel te nemen aan het dagelijks leven.

Wij helpen je bij het opbouwen van jouw eigen sociale netwerk. Onder andere door het organiseren van ontmoetingen met mensen in de buurt die dezelfde interesses delen. We kunnen ook jouw familie, vrienden, buurtgenoten of vrijwilligers vragen om je daarbij te helpen.

Een gezin met opgroeiende kinderen biedt de nodige uitdagingen. Wij bieden je hulp bij het opvoeden van jouw kind. Door te luisteren, praktische tips te geven en je te helpen bij het vinden van voorzieningen, regelingen of organisaties die jou kunnen helpen bij de opvoeding.

Wij streven ernaar dat jij zo goed en zo lang mogelijk zelf je huishouden kunt blijven runnen. Is dat nu lastig voor je, bijvoorbeeld omdat je ziek bent of een beperking hebt? Samen bespreken we hoe je de dagelijkse dingen toch zelf kunt doen. Kan je het niet (meer) zelf, dan zorgen wij dat je hulp krijgt.

Heb je geldzorgen en wil je weer overzicht krijgen over jouw geldzaken? Dan helpen wij je. Door een organisatie of vrijwilliger in jouw wijk te zoeken, die jou hulp biedt bij je administratie. Ook kunnen wij je helpen met praktische dingen, zoals internetbankieren. Is dit nodig, dan brengen wij je in contact met een instantie voor budgetbeheer, bewindvoering en/of schuldhulpverlening.

Samen met jou zoeken wij naar een zinvolle daginvulling. Op verschillende plekken in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam bieden wij activiteiten voor de inwoners. Zoals een gezellig praatje en en kop koffie op een inlooplocatie. Of een creatieve middag in het buurthuis. Wij helpen je ook bij het vinden van fijn vrijwilligers-werk in de buurt of een betaalde baan.

Goed om te weten

Om ondersteuning van ZorgSamen MVS te kunnen krijgen, heb je een Wmo-indicatie nodig. Wmo staat voor ‘Wet Maatschappelijke Ondersteuning’. Deze wet regelt hulp en ondersteuning, zodat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan wonen en kan blijven deelnemen aan de maatschappij. Het aanvragen van een Wmo-indicatie verloopt in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam via Rogplus. Dit is de instantie die voor deze gemeenten de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) uitvoert.

Ik wil hulp aanvragen

Stap 1: Meld je aan

Ik heb nog geen Wmo-indicatie

Voor jouw vragen over zorg, opvoeden, relaties of geldzaken kan je terecht bij het wijkteam in jouw stad. Vaak geven zij je voldoende handvatten om zelf de juiste stappen richting een oplossing te kunnen zetten.

 

Heb je meer directe, langere of meer specialistische begeleiding nodig, dan kan het wijkteam je doorverwijzen naar ZorgSamen MVS. Zij zal jou dan eerst aanmelden bij Rogplus voor het aanvragen van een Wmo-indicatie.

Ik heb al een Wmo-indicatie

Je kunt je direct aanmelden voor een adviesgesprek bij Rogplus. Na jouw aanmelding nodigt een Rogplus consulent je uit voor een adviesgesprek.

Jullie bespreken wat jij op eigen kracht kunt en wat jouw familie, vrienden, buren of kennissen kunnen betekenen. Tijdens dit gesprek bepalen jullie samen waarbij je begeleiding nodig hebt in het dagelijks leven en hoe die hulp eruitziet.

Stap 2: Aanvraag Wmo-indicatie door Rogplus

Valt de hulp die jij nodig hebt onder de Wmo, dan gaat Rogplus na of je – volgens de wet – recht hebt op Wmo-ondersteuning. Is dit het geval, dan zal zij voor jou de aanvraag opstarten. Enige tijd na de aanvraag hoor je of je Wmo-ondersteuning krijgt. Dit besluit noemen we de ‘beschikking’.

 

 

Heb je geen recht op ondersteuning? Je ontvangt van Rogplus een onderbouwde afwijzing. Ook geeft zij aan welke mogelijkheden er wél voor jou zijn.

 

 

Heb je wel recht op Wmo-ondersteuning? Dan wordt vastgesteld welke hulpverlening – of welk hulpmiddel – bij jouw situatie past. Wanneer de ondersteuning van ZorgSamen MVS aansluit op jouw behoeftes en wensen, word je door Rogplus aangemeld bij ZorgSamen MVS.  

Stap 3: Wij gaan samen aan de slag

Zodra Rogplus je heeft aangemeld bij ZorgSamen MVS, gaan wij aan de slag. Eén van de trajectcoaches van ZorgSamen MVS nodigt jou uit voor een gesprek. Dat is het begin van onze samenwerking.

Onze werkwijze

Wanneer je bent aangemeld bij ZorgSamen MVS, krijg je een eigen trajectcoach. Samen kijken jullie naar jouw situatie, uitdagingen en hulpvraag. Ook het verslag van Rogplus nemen jullie samen door. Daarna bepalen jullie wat jij zelf kunt en wilt doen. Én bespreken jullie jouw interesses en talenten. Een ondersteuningsplan met haalbare doelen wordt opgesteld als basis voor de verdere begeleiding.

Een team van enthousiaste medewerkers van ZorgSamen MVS helpt je om jouw doelen te behalen. Zij kijken samen met jou of er ook mensen uit jouw omgeving zijn die je kunnen helpen. En we kunnen andere organisaties bij jou in de wijk of in de stad inschakelen.

Als het nodig is, wordt jouw ondersteuningsplan bijgesteld. Zo zorgen we ervoor dat de ondersteuning blijft passen bij jouw situatie. Jouw trajectcoach blijft betrokken bij de voortgang en zorgt dat jouw ondersteuning zoals afgesproken verloopt. We begeleiden jou zo kort of zo lang als nodig is, naar een zo normaal en zelfstandig mogelijk leven.

ZorgSamen MVS gebruikt alleen technische en functionele cookies.