Gert houdt zijn huurwoning schoon

Gert (40) woont alleen in een huurwoning in Vlaardingen. Hij heeft geen werk, zijn huis is vervuild en hij vindt het leven soms best lastig. Zijn ouders en zussen maken zich zorgen over hem. Vanwege een grote huurachterstand dreigt hij uit huis te worden gezet. Het wijkteam heeft veel meldingen ontvangen uit de omgeving van Gert, maar het lukt hen niet om contact met hem te krijgen. Daarom wordt onze trajectcoach Michael ingeschakeld.

 

Het eerste contact

Michael belt aan bij de woning van Gert, die – zoals verwacht – niet opendoet. Hij schrijft een briefje aan Gert met de boodschap dat hij hulpverlener is, hem graag wil helpen en dat hij hem altijd kan bellen of mailen. Daar komt geen reactie op. De volgende dag gaat Michael weer terug. Hij tikt tegen het woonkamerraam en plakt er een briefje op met de tekst: ‘Zin in koffie?’ Na 10 minuten steekt Gert voorzichtig zijn hoofd buiten de deur. Michael spreekt hem aan en nodigt hem uit voor een kop koffie in het buurtcentrum om de hoek. Gert is verbaasd, maar loopt mee. Ze kletsen wat over gewone dingen en bij het afscheid krijgt Gert te horen dat hij altijd mag bellen als er iets is.

 

Na twee dagen belt Michael Gert op, die net ‘ een lastige brief’ heeft gekregen van de rechter: er dreigt uithuiszetting. Gert accepteert de hulp die Michael hem aanbiedt.

 

Het ondersteuningsplan

Het voorkomen van de uithuiszetting is op dit moment het allerbelangrijkste. De huurachterstand is ontstaan omdat Gert eigenlijk niet wist hoe hij dit moest aanpakken. Zijn ouders heeft hij niet om hulp durven vragen. Michael stelt voor dat Gert een van zijn zussen om hulp vraagt. Dit doet Gert, en zijn zus leent hem het bedrag dat nodig is.

 

Michael bespreekt met Gert hoe hij dit soort problemen in de toekomst kan voorkomen. Daar is overzicht voor nodig, maar de administratie blijkt een puinhoop. Gert beseft nu dat nu hij hulp nodig heeft.

Samen stellen ze een ondersteuningsplan op om de inkomsten en uitgaven van Gert in balans te brengen. Hiervoor worden de volgende doelen gesteld: het realiseren van duurzame ondersteuning t.a.v. zijn financiën, het toeleiden van Gert naar werk, het op orde en schoonhouden van zijn woning en het herstellen van het contact met zijn ouders.

 

Aan de slag

De doelen worden in kleine, haalbare stapjes opgedeeld. Gert ervaart steeds meer rust en hij zegt weer ‘aan het roer te staan’. Michael besteedt tijdens de begeleidingsmomenten ook aandacht aan algemene sociale (omgangs)regels, het aanleren van vaardigheden en psycho-educatie. Gert, zijn ouders en zussen krijgen tips over Gerts beperkingen en de consequenties hiervan. Gert is niet altijd blij met de tips en aanwijzingen die hij krijgt, maar Michael blijft naast Gert staan. Samen maken ze de (soms aangepaste) stappen die nodig zijn om de doelen te behalen.

ZorgSamen MVS gebruikt alleen technische en functionele cookies.